Demohuone

(Huom! RFIDLab:in demohuonepalvelut ovat toistaiseksi suljettuina! )

Demohuoneessa on nähtävillä erilaisia RFID-teknologian laitteita ja sovelluksia, joista tässä muutama esimerkki. Demohuoneessa on kolme teemaa: varasto, kauppa ja olohuone.

Tulevaisuudessa valmistajat merkitsevät tuotteet tunnisteilla yksilötasolla aivan arvoketjun alussa. Tunnisteet palvelevat valmistuksessa, logistiikassa, kaupassa ja kulkeutuvat sieltä kuluttajan kotiin. Elinkaaren lopussa tunnistamisesta on vielä hyötyä kierrätyksessä.

RFID-tunnisteet

Nähtävillä on monenlaisia RFID-tunnisteita eri taajuusalueille. Tunnisteen kotelointi riippuu käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi kiinnitettävän kohteen materiaali asettaa vaatimuksia. Nesteitä ja metalleja sisältävien tuotteiden pinnalle ei yleensä pehmeä tarratunniste sovellu, vaan tunniste on kovan muovikuoren sisällä. Tällä voidaan kohottaa tunnisteen antenni hieman pinnasta ylös, jolloin tunnisteen lukeminen onnistuu paremmin.

Tiedätkö miten tunnisteen antennirakennetta vilkaisemalla voi helposti erottaa onko kyseessä HF- vai UHF tunniste?

Porttilukija

Demossa tuotteisiin ja rullakkoon on kiinnitetty passiivinen RFID-tunniste (UHF Gen 2). Järjestelmä tunnistaa portilla jokaisen tuotteen erikseen ja osaa kertoa, jos toimitukseesa on puutteita perustuen tietojärjestelmässä olevaan tilaukseen. Portti on tarkoitus integroida osaksi yrityksen toiminnanohjausjärjestelmää (ERP), johon tiedot päivittyvät automaattisest tavaravirrasta. Tämä vähentää inhimillisten virheiden määrää ja lukeminen tapahtuu nopeasti. Kuvan portissa on neljä antennia kytkettynä RFID-lukijaan. Kuinka etäältä, nopeasti ja luotettavasti portti pystyy lukemaan tavaroita?

Kauppa

Kaupassa on muun muassa kolme älyhyllyä, joilla jokaisella on oma lukijansa. Hyllyt tunnistavat kirjoja ja muita tuotteita, joissa on RFID-tunnisteet. Informaatiojärjestelmä osaa kertoa, millä hyllyllä tuote on, kun se tietää mihin tuotteeseen tietty RFID-tunniste (EPC) on liitetty. RFID-teknologian avulla saadaan reaaliaikainen tieto, siitä missä kirja on ja ovatko asiakkaat olleet siitä kiinnostuneita.

Kaupassa on myös älysovituskoppi. Näytölle saadaan kuvia käsiteltävästä vaatteesta mallin päällä ja voidaan katsoa miltä eri värivaihtoehdot näyttävät. Ruudulta selviää myös kätevästi onko omaa kokoa saatavilla liikkeessä. Järjestelmä voi myös ehdottaa kuluttajalle hänen valitseman vaatekappaleen kanssa sopivia muita vaatteita. Tiedätkö paljonko tämä on tutkimusten mukaan kasvattanut myyntiä?

 

 

Olohuone

Tulevaisuuden olohuone, jossa RFID-teknologiaa hyödynnetään arkipäivän askareissa ja tunnistuskohteissa. Olohuoneessa voi tutustua mm. passiivisiin RFID kosteus- ja korroosioantureihin.

 

 

Lisätiedot  ja vierailut:

Sami Isomäki
sami.isomaki@rfidlab.fi
+358 50 5811484